Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ne, není jedno co píšeme v diskuzích!

Člověk sedí u počítače, otevře Facebook, Novinky, Seznam, anebo jakýkoliv jiný portál a narazí na článek, ať už kterýkoliv, a pak udělá tu svou chybu! Chybu, která v něm mnohokrát vytváří pocit vlastní marnivosti, bezmoci, údivu 

nad vším, co se děje, a téměř neschopnosti porozumět tomu vnějšímu světu, který nás každodenně obklopuje a v mnoha vytváří nekonečně dlouhý, sžírající pocit beznaděje.

                Tu chybu, která je vždy katastrofální, a to, že jsme nahlédli do „ďáblovy sekce“ pod názvem „řekni svůj názor, protože máš přístup na internet“, jinými slovy, komentáře. Sekce tak mocná, která nás vtahuje do své temné komnaty, jako když Vás lákají náhodní podomní prodavači na nesmyslné produkty a žádají Vás o chvilku své pozornosti a „jenom“ o koupi něčeho. Mnohokrát se jim ubráníte, ale když je těch prodavačů tisíce, každý den přicházejí s rafinovanějšími metodami, a nakonec Vám jen pokradmu sdělí „však to kupovat nemusíte, stačí, když to vyzkoušíte a řeknete nám svůj názor, jen hlavně přidejte ten komentář!“, mnohdy už jste na ně krátcí. A tak je to podobné s tlakem na to, napiš nějaký komentář.

                A tak, i když se vší silou bráníte, občas neodoláte, zejména když Vás to přece „nic nestojí“, a propůjčíte jen trošku svého času a trošku svých myšlenkových pochodů (i když zamyšlení prý není vždy to nejdůležitější). Prodejce nám hlavně říká, prvně čiň, tedy komentuj, a možná potom mysli. No, a pokud Vám prodejce nabídne onu slast v podobě možnosti dostat za svůj příspěvek lajk, srdíčko, naštvanost, srandu a jiné takové ocenění, tak to už je přece paráda, ne? A ta touha, aby byl konečně vyslyšen můj názor, ať už je jakýkoliv, ta je přece bezbřehá.

                Ale co když jsem si ten produkt špatně vyzkoušel, nepochopil jsem návod, přečetl jsem si sotva půlku návodu? Co když jsem si špatně vyslechl prodejce? Co když mě i prodejce manipuluje určitým směrem? No, a tak vzniká magické kolečko, na jedné straně říci svůj názor, ať už z jakéhokoliv důvodu, a na straně druhé říci buď podpůrný názor, opravný názor, jiný názor apod.

                A tak se cyklíme a cyklíme, a místo vcelku kultivované diskuze zažíváme to, že jedni píší, co si tak myslí a představují, že je pravda a vydávají to za fakta, a druzí jsou i Ti, kteří se to snaží vysvětlit a chytit za nos ty, co úmyslně nebo neúmyslně lžou. Vytvořit lež je tak snadné, ale prokázat, že to tak není, to už je jiný kumšt. Mnohokrát pak vidíme v diskuzích názor, který byl vyvrácen fakty, ale vy stejně chcete řvát a žádat „alespoň se omluv za to, že lžeš, že si vymýšlíš!“. Druhá strana pak jen řekne, však to je jen můj názor, ne? Ty mi dokaž, že neumím lítat, já tu nejsem od toho, abych Ti ukazoval, že lítat umím.

                Pak je tu ještě druhá forma rytířů spravedlnosti. Ti jsou schopni odsouzení určité skupiny takovým způsobem, a bez hlubšího zamyšlení nad významem slov, že by tomu člověk neuvěřil. V minulých dnech v médiích proběhla zpráva o paní, která byla zpacifikována z důvodu, že odmítla spolupracovat s PCR. Viz následující link‚ Mám pivo v ruce, nemusím mít roušku.‘ Policisté v Ostravě spoutali ženu bez ochrany úst a nosu | iROZHLAS – spolehlivé zprávy

                Názor, zda-li to takto opravdu muselo skončit, zda-li to bylo oprávněné, a zda-li tomu nešlo předejít jen například identifikováním se pomocí občanského průkazu, si prosím udělejte každý sám. Z daného videa lze minimálně vidět, že paní znala všechna svá práva, ale nějak zapomněla na práva kontrolních orgánů.

Podařilo se mi k tomuto případu dohledat takový pěkný komentář. Pravděpodobně psaný bez rozmyšlení a v záplavě nekonečných emocí.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentář uveden na Ostrava !!! | Facebook

  1. Pánovi je na základě uvedeného incidentu na blití rovnou z celé Ostravy. Tj. je mu na blití z téměř 300 000 lidí žijících v Ostravě.
  2. Veškeré (omezeno na region Ostrava) příslušníky PČR nazval příslušníky SS. Kdo byli SS viz odkaz Schutzstaffel – Wikipedie (wikipedia.org).
  3. Citace dalšího komentáře: „Doufám pane starosto že máte a nebo budete mít dceru která bude mít dítě a půjde se projít do parku tam potká vašeho měšťáka a pobijou ji držku.“ Pán vylíčil přání, aby někdo z měšťáků z Ostravy napadl dceru pana starosty. Alespoň tak chápu slovosled „pobijou ji držku“. Někdo by to dokonce mohl chápat jako pobízení k trestnému činu.
  4. Další komentář: „Malou tam nechají na hlídaní liškám.“ – Nikde v daném záznamu jsem neviděl, že holčička, která tam byla s uvedenou paní, její matkou, tam byla zanechána samotná, bez jakéhokoliv dalšího dozoru apod.
  5. Další pak: „To je perfektní co se tam děje.” – Zde rovnou odsouzení celého města na základě daného článku. Pokud se to pokusím parafrázovat, ve městě Ostrava chodí velice často matky s dětmi na pivko k okýnku. Pokud jsou vyzvány městskou policií k prokázání totožnosti z důvodu podezření z přestupku, odmítají to, snaží se vždy odejít z daného místa, pak se vždy přivolává posila a musí se pak takto zpacifikovat, aby došlo konečně k prokázání uvedené totožnosti.

 

V představených příkladech jsem chtěl jen uvést, jakou zprávu komentáře výše mohou vyvolat, a dokonce k čemu by to mohlo vést. Pokud to někdo vezme doslova – buď by někdo zmlátil starostovou dceru, nebo uvedeného pána někdo obviní a obžaluje z pobízení k trestnému činu. Já budu věřit, že pán to napsal asi v záchvatu emocí, a možná i neporozumění svých vlastních slov, tak jak se to stává bohužel čím dal tím častěji. Jen bych opravdu nechtěl být otcem, u kterého někdo veřejně píše, aby mu zmlátili dítě. Je opravdu potřeba zvážit svou vlastní zodpovědnost za to, co napíšeme a uvedeme.

 

No, a pak tu máme asi tu nejnebezpečnější třídu ochránců nás všech, zejména pokud mají veřejný dopad na lidi a komentáře a příspěvky píší stylem:

  • Já to netvrdím, ale co kdyby to byla pravda?
  • Údajně, možná, snad.
  • Slyšel jsem někde, nevím kde apod.

Příklad uvedeného příspěvku:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odkaz zde (1) Facebook

Příspěvek obsahuje vše, co je potřeba.

  • Slovíčko údajně – tj. i kdyby se to nestalo, já za to nemám odpovědnost, jelikož jsem přece napsal „údajně včera“. Tím to je vypuštěno a může mi být jedno, jaká bude nebo nebude pravda.
  • Nesmělá žádost o pomoc veřejnosti s tím, že žádám někoho, kdo to umí jednoznačně potvrdit/vyvrátit. Pokud to někdo jednoznačně vyvrátí, nepíši, že takový příspěvek stáhnu, omluvím se apod.
  • Konstatování, že my už víme něco od někoho – neuvedení faktu, že i od vysoce vážených a erudovaných osob existuje také jiný názor.
  • Další vtíravá, odpověď podsouvající otázka, zda-li Covid náhodou někdo nerozšiřuje po celém světě úmyslně. Proč pokládám takovou otázku, to již neuvádím. Na základě jakého předpokladu takovou otázku pokládám? Je to na základě toho, že letadlo obkroužilo čtyřikrát kolem Brna?
  • No a samozřejmě předposlední odstavec říká, že v Brně je nejvyšší nárůst nakažených lidí s britskou mutací viru a důležité je podstrčit čtenáři slovíčka jako „nikdo neví, odkud to spadlo“ (nenápadně podsouvat, že asi ze vzduchu), a „jak se to vzalo“?
  • Na závěr je důležité uvést, že žádám o seriózní informace a příspěvky – Nikdo už ale neví, jak budou takové příspěvky vyhodnocovány, a kdo bude kvalifikovat, že jsou opravdu seriózní?

 

Základem je vytvořit pochybnost a například pan Volný daným příspěvkem pochybnost vytváří velikou, zvláště pokud se podíváme na počet sdílení (5. 3. 2021), které dosáhlo úctyhodných 2,4 tisíců, a to bez jakékoliv odpovědnosti a spojováním věci, které spolu zdánlivě souvisí. Letadlo obkroužilo nad Brnem, rozsévalo britskou mutaci koronaviru, a tím se jasně prokázalo, že toto se děje globálně po celém světě…

Vytvářet pochybnosti a ptát se není špatné, pokud se ony pochybnosti vytvoří alespoň na základě nějakých rozumných podkladů a myšlenek. Vytvářet ale pochybnost o tom, jestli je země placatá nebo kulatá, protože pokud dojdu na okraj placaté země, tak se přece teleportuji na druhou stranu (jak logické), je řekněme už i za hranou.

Žijeme stále ve svobodné zemi, kde je cenzura na internetu minimální a můžeme se vyjádřit velice svobodně, a buďme za to vděční. Nicméně nezapomeňme na jednu věc, a to, že

míra svobody nám určuje i míru zodpovědnosti.

P.S.: Ohledně toho letu a toho kroužení by bylo dobré se zamyslet nad tím, zda-li neexistuje něco jako mlha, která zabránila přistání.

P.P.S: Samozřejmě jeden by se mohl i zeptat, zda mlha byla skutečná, anebo nebyla právě vytvořena schválně v daný den, nebo dokonce se s tím nepočítalo, že právě tam bude mlha, aby se mohlo takto kroužit…

Autor: David Jaroš | neděle 7.3.2021 13:19 | karma článku: 16,04 | přečteno: 702x
  • Další články autora

David Jaroš

SDÍLEJTE, než si toho AB všimne

Prý se vyhlásí nové kurzy na AB. Prohlásila prý renomovaná agentura od T.O. na základě jejího posledního průzkumu. SDÍLEJTE, než si toho AB všimne, a začne si sázet na sebe. Vsaďte si dokud můžete, šanci nepromarněte.

22.1.2023 v 14:42 | Karma: 17,91 | Přečteno: 496x | Diskuse| Společnost

David Jaroš

Hlavně ať se nejde volit!

Cíl Dezinformační scény: Nenápadné odrazování od jít volit – jak můžete jít Havloidi, mladí, ti, co nesnáší komunismus, zastánci demokracie atd. jít volit člověka co byl v komunistické straně? Přece to je zrada proti Vašemu

18.1.2023 v 9:43 | Karma: 21,71 | Přečteno: 635x | Diskuse| Společnost

David Jaroš

Kde je ta demokracie? Hanba, hanba! Sláva, sláva!

Úvodem ke článku bych možná k lepšímu nastavení atmosféry doporučil pustit si tuto výbornou písničku od Jarka Nohavici, která asi nejlépe dokresluje nynější povolební situaci. Hanba, hanba! Sláva, sláva

28.1.2018 v 16:43 | Karma: 28,44 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

David Jaroš

Gratulace národe a republiko!

Dle oficiálních výsledků zvítězil současný prezident, pan Miloš Zeman. Nyní tedy staronový prezident s mandátem na dalších pět let. Prvně se sluší nejen pogratulovat vítězi, ale i poblahopřát jeho protikandidátovi, panu Drahošovi.

27.1.2018 v 19:53 | Karma: 29,77 | Přečteno: 1154x | Diskuse| Občanské aktivity

David Jaroš

Jsem homosexual – proto jsem prohrál – určitě!

Včerejším dnem (19.10.2017), pan Matěj Stropnický udělal takzvaný coming out (https://www.novinky.cz/domaci/452407-jsem-gay-sdelil-den-pred-volbami-lidr-zelenych-stropnicky.html ), tj. přiznal se ke své orientaci. Nyní než budu

20.10.2017 v 8:00 | Karma: 38,59 | Přečteno: 4842x | Diskuse| Společnost

David Jaroš

Stydím se za toho, koho volím?

Volby se blíží, množství nás tuší koho asi volit budeme a Ti kdo to ještě 100% ně neví, má asi, nebo by aspoň měl mít, nějaký zúžený výběr z několika stran. Nicméně je tu takový fenomén, který jsem často v minulosti pozoroval u

16.10.2017 v 20:15 | Karma: 19,28 | Přečteno: 877x | Diskuse| Politika

David Jaroš

Ušetřete na hypotéce - desetitisíce

Možná jen lehce praktická informace pro podobné hypoteční dlužníky jako jsem já. Zejména pro ty, kteří si fixovali svou hypotéku tak tři roky nazpět a mají pětiletou fixaci.

24.8.2017 v 20:19 | Karma: 12,87 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ekonomika

David Jaroš

Teokratický (turecký) nacistický fašismus - Tenafismus

Tento článek pouze upřesňuje nově vznikající ideologii, pro kterou jsem prozatím nenašel pojmenování od nikoho z čelních představitelů demokratických států.

22.3.2017 v 16:00 | Karma: 18,62 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost

David Jaroš

Elity vs plebs, plebs vs elity

Jak „elity“ jako DVTV dávají hřebičky do rakve demokracii. Zcela jistě neumyslně, ale pomalu a jízlivě ji přivádění k totalitě.

18.8.2016 v 20:59 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Společnost

David Jaroš

Babička vs. kafemat a obchod, pomocník vs. obchod a blb

Asi to množství lidí zná, stojíte ve frontě (ne na brambory) u pokladny, před Vámi takových čtyři až pět lidí a u pokladny prodavač, který Vám již pohledem říká, že není rád, že tam jste. Když náhle starší paní, slušně oblečená,

22.7.2016 v 13:54 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Společnost

David Jaroš

Evropo plač a dobře Ti tak! Protože tví státnici chtěli, abys krvácela...

Prvně bych chtěl vyjádřit hlubokou lítost nad obětmi včerejších útoků (Francouzský atentát, 13.11.2015, Francie). Jen doufám, že jejich oběti nebudou zbytečné, a že blízká budoucnost přinese změnu v dnešní politice EU, která toto

14.11.2015 v 17:02 | Karma: 39,00 | Přečteno: 1668x | Diskuse| Ostatní

David Jaroš

Haters gonna hate

Haters gonna hate, volně přeloženo: „Ti, jež nenávidí, budou vždy nenávidět“. Tak takovouto odpověď jsem dostal já poté, co můj dobrý kamarád sdílel video pod názvem Pokřivená uprchlická realita (doporučuji shlédnout, cca 7 minut)

14.7.2015 v 22:34 | Karma: 26,55 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1193x
Osoba jako většina z nás, která podporuje svobodu slova a diskuzi nad různými tématy.

Seznam rubrik